Vandaag heeft het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg het officiële startschot gegeven voor de bouwwerken. Tijdens de eerstesteenlegging participeerden zowel kleuters, kinderen van de lagere school als leerlingen van de secundaire afdeling. Het bouwproject met een oppervlakte van bijna 16.000 m² kadert binnen de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen, een scholenbouwprogramma opgezet door de Vlaamse regering.

Aan de Biekorfstraat in Heist-op-den-Berg verrijzen binnenkort moderne schoolgebouwen voor de kleuters, basisschool, middenschool én bovenbouw. Daarenboven wordt dit geheel vervolledigd met een moderne sporthal. De gebouwen komen er ter vervanging van de oude gebouwen die dringend aan vervanging toe waren. De bouwwerken lopen vanaf 1 oktober en het einde is voorzien op 31 januari 2018.

School verlaat de berg
"Op dit ogenblik heeft de secundaire school twee vestigingen; namelijk op de 'berg' (Kloosterstraat) en aan het station (Biekorfstraat). Na 17 jaar voorbereidend werk is het eindelijk zover: Wij gaan bouwen! In de toekomst zal de vestiging in de Kloosterstraat verlaten worden.

Zodanig worden alle onderwijsactiviteiten samengebracht op één site", aldus Luc Lauwaet (directeur middenschool). Dankzij de instap in de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen kwam het bouwdossier in een stroomversnelling. Op 1 oktober is Interbuild gestart met de bouwwerken voor een nieuwe school op het domein. Het hedendaagse schoolgebouw zal de vernieuwende pedagogische werking van de school ondersteunen.'

De architecten van L&A Architects-Engineers creëerden een ontwerp dat tegemoet komt aan de wensen van de schooldirectie. Er is bewust gekozen voor een sober, functioneel en hedendaagse ogende architectuur die een meerwaarde biedt aan Heist-station.

Een bouwproject van Scholen van Morgen
Via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen in totaal 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen, goed voor 200 nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen. Deze vennootschap staat in voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintain) van de schoolgebouwen.

"In 2015 bereikt het programma zijn hoogtepunt. Momenteel zijn er 123 werven tegelijk actief en al 17 scholen zijn volledig klaar voor gebruik of in gebruik genomen", licht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits toe.

In de provincie Antwerpen investeert de DBFM-vennootschap zo'n 440 miljoen euro in 46 scholenbouwprojecten.